Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani

Fourberries - jagodičevje, ki ne sme manjakti na domačem vrtu!

Fourberries je končno prišel tudi do nas!


 V plodovih jagodičevja se skriva pravo bogastvo zdravja, zato je prav, da ta dar narave dopolnjuje prav vsak domači vrt. Užitnih jagod v vrtu nikoli ni preveč. Fourberries je letošnja ekskluzivna novost na področju jagodičevja. Poleg užitnega plodu nas razveseli še s cvetenjem, vonjem in jesensko barvitostjo listov.


 Kaj je Fourberries?


 Velja za osupljivo novost na področju jagodičja, ki pri nas še nima imena. Zato je najbolj v veljavi kar izraz fourberries. Gre za rastlino z užitnimi in okrasnimi lastnostmi. To prečudovito jagodičevje rodi plodove podobne josti, cveti kot forzicija, dehti kot nageljček, je brez neprijetnega okusa po črnem ribezu in za nameček se jeseni obarva kot najbolj žlahten pahljačasti javor. Le kdo si ne bi želel take rastline v vrtu? To je zagotovo prava izbira za popestritev vsakega vrta. Botanično ima podobne zahteve kot ribez. V naravi jih zasledimo predvsem na območju Severne Amerike. Fourberries je zelo robusten, prezimno trden grm, odporen je tudi na sušo. S skrbno selekcijo so vzgojene sorte z najlepšimi cvetovi, plodovi in barvo listja. Barva se začne spreminjati konec septembra. Najprej se obarva oranžno, na koncu pa nas razveseli še z lepo temno rdečo barvo, ki je lep jesenski v okras vsakemu vrtu. 
4 razlogi za fourberry

1. atraktivno cvetenje
2. dehteči vonj
3. užitni, zdravi plodovi značilne sadne arome
4. jesenska barvitost listja

 

Kdaj so jagode zrele?
 

Jagode dozorijo veliko kasneje kot pri ribezu. Plodovi so prijetni za uživanje saj nimajo neprijetnega okusa po črnem ribezu. Obiramo jih, ko so jagode črne, oz. skoraj padejo v roke. Takrat so okus in arome najbolj izrazite. Ponavadi ga obiramo 2 do 3 tedne, količina plodov pa vsekakor zadovolji vsakega ljubiteljskega sadjarja oz. vrtnarja.
Poznamo različne sorte
Sorta Black Pearl ima najboljše sadeže, je najzgodnejša sorta, ki rodi od sredine julija do konca julija, oz. v začetku avgusta, razrašča se široko, je nekoliko širše rasti, v višino meri med 120 in 150 cm, odlikuje jo zelo intenzivno rumeno cvetenje, jagode v grozdih so velike 8-10 mm, značilnega sočno sadnega okusa.
Black Gem daje največji pridelek, z izrazito velikim pridelkom in jagodami, jagode so značilnega sočno sadnega okusa, v višino meri med 120 in 150 cm, rodi nekoliko kasneje kot sorta Black Pearl, to je konec julija in dva tedna v avgustu, cvetenje je močno dehteče, cvet pa izrazito rumen.
Najpoznejša sorta Black Saphir ima pokončno kompaktno rast, v višino meri med 120 in 150 cm, cveti intenzivno rumeno proti koncu aprila, rodi od začetka avgusta naprej, ima kompaktne grozde z velikimi jagodami, da plod razvije značilno sadno aromo mora dobro dozoreti.


Kako jih lahko uporabljamo?


Uživamo jih sveže, zamrznjene, posušene kot rozine, predelamo ji lahko tudi v marmelado ali sok. Plod ni izgubljen tudi, če ostane na grmu. Pustite ga viseti in v nekaj tednih se bo posušil. Take so verjetno obirali in uživali že prvotni prebivalci Severne Amerike.
Kako jih vzgajamo?

Vzgajamo jih v obliki grma. Ponavadi zacvetijo že v prvem letu in večinoma nastavijo tudi plodove. Največji pridelek lahko pričakujemo na enoletnem lesu, ki izrašča iz dvo ali tri letnega lesa. Dobro je, da les, ki je starejši od 4 let vsako leto redno izrezujemo, saj se to zelo dobro izkaže na pridelku.

Gnojenje in sajenje


Če še niste posadili fourberry je pravi čas, da pohitite in si zagotovite domač vir vitaminov in mineralov. V izbranih trgovinah lahko kupite sadike v loncih, ki jih sadimo skozi celo leto. Razdalja sajenja v vrsti je cca. 1m. Pred sajenjem jagodičevja izkopljemo sadilno jamo in jo obogatimo z organskim gnojilom v obliki granul bio plantella nutrivit za jagode in jagodičevje, ki ga uporabimo tudi pri sajenju in dognojevanju ribeza, kosmulj, jost, malin, jagod, goji jagod, sibirske borovnice, aronije, boysenberry-ja, šisandre in ostalega jagodičja. Sadilna jama naj bo nekoliko globja, kot je visok lonec. Fourberry tako kot ribez sadimo nekoliko globje, kot je rasel v posodi, na ta način dosežemo, da se grm ustrezno razraste. Širina sadilne jame naj bo najmanj za dva premera lonca. Če se vam sadika oz. substrat v loncu pred sajenjem izsuši je treba lonec z grudo namočiti. Najbolje je, da lonec s sadiko za 10 minut namočimo v vedru z vodo. Ko je rastlina napojena, izkopljemo sadilno jamo in pričnemo s sajenjem.
 

tekst: Davor Špehar

 


   

Dekorativno cvetenje in fantastičen vonj                      Veliki in okusni plodovi

   

Sezona obiranja: 3-4 tedne                Intenzivne in dekorativne jesenske barve listja

E-novice

Če želite prejamati naše e-novice, nam pošljite vaš elektronski naslov:

Vaš e-mail:

Veleprodaja
Vrtni centri