Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani

Jablane RedLove

Rdeča ljubezen - RedLove

 

 

Vedno z največjim veseljem predstavim kakšno uporabno novost. Če pa je to na področju sadja, ki je v naših krajih izjemno priljubljeno, je to toliko več vredno. 
Švicarski žlahtnitelj Markus Kobelt rad pove, da se praktično vso delovno dobo ukvarja z jablanami. Ponosen je, da je pred dvema desetletjema začel novo zgodbo o rdečem jabolku, ki ima tako tudi sredico. Verjetno poznate okrasne jablane z drobnimi rdečimi kiselkastimi plodovi. Markusu je z vztrajnostjo in pomočjo žlahtniteljskih kolegov uspelo ustvariti križance, ki se lahko povsem kosajo z najbolj okusnimi jabolki. Ime Redlove® – rdeča ljubezen, je za »novo« sadno vrsto simbolično. Žlahtniteljsko delo še zdaleč ni končano, saj si Švicarji zelo prizadevajo razširiti sortiment sort z rdečim mesom.
Skupne lastnosti vseh štirih, ki so sedaj na voljo, so intenzivno rožnati cvetovi in rdeče rožnati listi na mladih poganjkih. Nadvse pomemben je podatek, da so sorte odporne na škrlup. Rast dreves se nekoliko razlikuje, a v višino dosežejo od dveh do treh metrov, v širino pa poldrugi meter. V polni rodnosti na drevesu lahko pričakujemo 20 do 25 kilogramov jabolk. Ta so zaradi rdečega mesa nabita z antocianskimi barvili.
Za stiskanje sokov sta najprimernejši 'RedLove® Sirena' in 'RedLove® Era', torej po ena poletna in jesenska sorta.

Še to – sok ne oksidira.

Opisi sort

'Redlove® Sirena' 
     

Plod, ki ima 95% rdečega mesa, je po okusu podoben sorti 'Elstar'. Zori konec avgusta in septembra, jabolko je osvežujoče kiselkasto in ne postane kašasto. Plodove lahko skladiščimo do konca septembra. To je počasi rastoča, zelo rodna sorta.

'Redlove® Circe'
   

Debelo, čvrsto, sladko in sočno poletno jabolko, ki ga odlikuje dišeča aroma, ima 80% rdečega mesa. Za razliko od prejšnje sorte raste srednje do bujno. Plodovi dozorijo po 20. avgustu, shranjujemo jih do konca septembra. Sorta je izjemno rodna.

'Redlove® Calypso'
 

Manjši do srednje debeli rahlo sploščeni plodovi imajo 70% rdečega mesa. To je do sedaj najbolj aromatična sorta v seriji Redlove®. Žlahtnitelj jo po kvaliteti ploda primerja s sorto 'Koksova oranžna reneta'. Z obiranjem pričnemo konec septembra, v skladišču se jabolka ohranijo do januarja. Značilne arome se razvijejo dva do tri tedne po obiranju.
Drevo raste počasi do srednje bujno.

'Redlove® Era'


Srednje debeli okrogli plodovi imajo do 95% temno rdečega, izjemno sočnega mesa. Kisline in sladkorji so v jabolku dokaj izenačeni, zato bo sorta všeč prav vsakomur. Z obiranjem pričnemo med 10. in 20. septembrom. Jabolka se ohranijo v domači kleti vse do božiča.
Za sorto je značilna počasna rast drevesa in izjemna rodnost.

'Redlove® Odysso'
 

V seriji Redlove® ima ta nova sorta najslajši okus. Sodi med pozne, saj plodovi dozorijo na začetku oktobra. Skladiščimo pa jih lahko do februarja.
Tako kot vse ostale sorte je tudi 'Odysso' odporna na škrlup.
 

 

Na poti v svet

RedLove® se je rodil v Švici, a v letu 2010 so o jablanah z rdečemesnatimi plodovi poročali praktično vsi časopisi v Veliki Britaniji. Letošnjo pomlad je na angleških vrtovih rožnato zacvetelo že preko 30.000 RedLove® dreves. Tam tako pošteno odmeva pesem Beatlov: All you need is …
Jablane z »dodano vrednostjo« že rastejo na ameriških tleh, na Kitajskem, v Južni Koreji ter marsikje v Evropi. Dve leti stare sadike, ki so posajene v prostorne lonce, so priromale tudi na sončno stran Alp.

 

 

E-novice

Če želite prejamati naše e-novice, nam pošljite vaš elektronski naslov:

Vaš e-mail:

Veleprodaja
Vrtni centri